Editorial

Petr Texl

7/2024, strana 4

„Pro sáček cukru šel bych světa kraj, šel s hlavou zakrytou včelařským kloboukem a šel bych bosý…, jak ten, kdo zpívá a u dveří prosí.“* 

Tak možná uvažovali někteří včelaři 20. května 2024 během Mezinárodního dne včel, kdy obchodní řetězec Penny Market avizoval levný cukr ve svých prodejnách, když přijdete k pokladně ve včelařském obleku. Je to sranda, ponížení nebo v dnešní době normální PR akce? Asi vše dohromady. PR manažeři se předhánějí, kdo vymyslí větší a neokázalou zkratku, skeč, přirovnání. U nás na vsi by se řeklo – velká zhovadilost.**

Mezinárodní den včel se v novodobé historii slaví na počest narození slovinského včelaře Antona Janschy (20. 5. 1734), který působil na dvoře Marie Terezie ve Vídni jako první učitel včelařství. V době, kdy Anton Janscha žil, se určitě včely nepřikrmovaly cukrem. Tehdy se zimovalo na medu, na což přechází v současnosti mnoho včelařů. Náhrada čistého cukru (sacharózy) za med je pro včely jeden z dalších negativních faktorů pro zdárné přezimování. Sacharózu sice včely rozštěpí na fruktózu a glukózu, ale chybí v ní minerální a esenciální látky, vitamíny a další stopové látky pocházející z nektaru a medovice. Sacharóza je superčistá chemikálie, jejíž jediná kladná vlastnost je, že má minimum nestravitelných látek.

Ještě ve 20. letech 20. století označovala odborná včelařská literatura podávání cukru (sacharózy) včelám jako krmení spekulativní. Půjdeme-li ještě dál do dějin, tak se v době košnic, klátů a brtí určitě zimovalo na medu. Med se pro lidskou konzumaci těžil až na jaře o Velikonocích, kdy byl již předpoklad přínosu nektaru z přírody. Teprve tento med zbyl pro včelaře.

Mnoha nevčelařům je asi záhadné, proč chovatelé včel tak vehementně shání levný cukr. Dokonce se možná ptají, jak včelaři z cukru za pomoci včel med vyrábí. Když na to přijde řeč, včelaři tvrdí, že jím včelstvu usnadňují život, protože na bílém cukru, který včely rozštěpí na fruktózu a glukózu, lépe přezimuje. Je to ale úplná pravda?

Letošní jaro, kdy vše neobvykle brzy naráz vykvetlo a květy následně zlikvidoval mráz, přinesla včelstva průměrnou snůšku. Kdo první, květovou, snůšku však včelstvům odebral, měl by se mít na pozoru. Léto bude dlouhé a může se stát, že včelstva někde budou hladovět. Tady bude cukr jako záchrana dobré řešení.

Hlavním tématem tohoto čísla je Apiterapie. Nezapomeňme se proto při čtení Moderního včelaře podívat do úlů v apidomku, zda tam včelstva mají v plástech dostatek zásob. Přeji příjemné čtení a radost ze včelaření.

 

*Omlouvám se Jaroslavu Vrchlickému.

** Omlouvám se řetězci Penny Market.