Projekt B-THENET

Marie Šotolová

7/2024, strana 17

Téměř ve své polovině je čtyřletý projekt B-THENET koordinovaný Italy a podpořený Evropskou unií. 

Jde o první celoevropskou digitální platformu, jejímž cílem je uveřejňovat na webové stránce www.bthenet.eu (viz QR kód) dobré včelařské postupy včetně inovací. Web nabízí možnost o nich nejen diskutovat, ale také sdělovat zkušenosti, které s nimi nabyli jak včelaři, tak vědci, veterinární lékaři a další odborníci zabývající se včelařstvím. Důležité je, aby výstupy pocházely tak říkajíc zdola, tedy od samotných včelařů-praktiků, a poté došlo k harmonizaci nejlepších včelařských postupů, avšak s ohledem na místní podmínky.

Do projektu je aktuálně zapojeno 15 center z různých evropských zemí, bohužel nikdo z České republiky. Ze Slovenska je to Slovenský svaz včelařů, Střední odborná škola Pod Bánošom v Banské Bystrici, Univerzita veterinárního lékařství a farmacie v Košicích a Zemědělská univerzita v Nitře. Celkem se do projektu již zapojilo přes dva tisíce evropských včelařů v rámci pořádaných školení, skoro 800 mladých chovatelů včel a více než 500 různých odborníků v poradenských rolích.

K první schůzce došlo v roce 2022 v Římě. Vloni, kdy byl projekt spuštěn, bylo hlavním tématem Založení včelnice a její další správa, dále Varroóza. Související články a videa jsou již na webu bthenet.eu k dispozici. Některé v angličtině, jiné lze pomocí překladače převést do češtiny/slovenštiny, část je jich v národních jazycích. Pro letošní rok byly stanoveny okruhy zájmu týkající se založení včelstva a denní péče o něj a Mor včelího plodu. V roce 2025 přijde na řadu Vedení včelařských záznamů, Krmení a napájení včel a Hniloba včelího plodu. V posledním roce trvání projektu, 2026, se plánuje zařadit Preventivní a rutinní hygienické zásahy ve včelstvu, Nosematózu, Lesknáčka úlového a Sršeň asijskou.

Protože se podmínky pro chov včel a klima v jednotlivých státech Evropské unie liší, nabízí web možnost filtru, aby se včelař dostal k informacím, které odpovídají jeho regionu. V případě zájmu se může sám zapojit do diskuse, nebo se účastnit výměnných setkání. Stačí se zdarma zaregistrovat na webové stránce projektu. Registrovaný účastník pak navíc dostává e-mailem různé newslettery a digitalizované brožurky k uvedeným tematickým okruhům. Ty již jsou ke stažení v pdf formátu.

Ukázka jedné z brožur ke správné včelařské praxi, kterou je možné si stáhnout v pdf formátu na www.bthenet.eu