Projekt Chytrá krajina

- redakce

8/2024, strana 11

Vědci z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze vyhodnotili v mezičase projekt Pilotní farma Amálie – aplikace konceptu Chytré krajiny. 

Na školním statku Amálie, u Lán na Kladensku a Rudy na Rakovnicku, pět let zkoumali a hodnotili možnosti multioborového přístupu ke sběru dat pomocí mnoha desítek čidel a senzorů monitorujících přes 5G síť celé spektrum hydrologických a meteorologických veličin. Díky tomu, že měli k dispozici několik set hektarů a na daném území budou moci ve výzkumu pokračovat ještě další roky, je projekt unikátní a cenný v celoevropském měřítku. 

Pro včelaře je důležité, že mimo jiné testuje nektarodárné biopásy a přínos agrolesnictví i systematicky vysázených stromů. V projektu Chytrá krajina však především jde o zadržení vody vybalancováním závlahové soustavy, a to s výhledem na rok 2050, považovaný klimatology za mezník z hlediska oteplování a vysychání životního prostředí. Vytvářené mokřady mají navíc úlohu čisticího prvku, který v zadržené vodě sníží obsah pesticidů. Je to další příspěvek k uplatnění tzv. precizního zemědělství, které snižuje negativní dopady konvenčního obdělávání půdy jak s ohledem na zátěž agrochemikáliemi, tak nutnost vyrovnat se s výkyvy klimatu. Praktickým krokem projektu bude využití získaných dat k vytvoření metodiky pro dálková měření různých údajů a online ovládání zemědělských strojů potřebných pro agronomické zásahy v reálném čase. Projekt spolufinancovaný Norskými fondy podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Pilotní farma Amálie je jen částí celé soustavy projektů Chytrá krajina. O celé koncepci více na videu www.youtube.com/watch?v=Dp8MBqanpgQ. Na PrintScreenu z videa jedno z čidel na pozemcích farmy.