Robotická výroba svíček

- redakce

8/2024, strana 18

Robotickou linku na výrobu máčených svíček z včelího vosku, sestrojila trojice studentů Střední průmyslové školy a Obchodní akademie v Uherském Brodu.  

Filip Kablásek, Martin Ulčík a Ondřej Jurásek se se svým návrhem zúčastnili prestižní celostátní přehlídky Středoškolské odborné činnosti, která už 46 let otevírá mladým lidem dveře do komunity vědců a vynálezců.

            Filip Kablásek měl na starosti veškerou strojní výrobu a návrhy součástí linky, Martin Ulčík automatizaci s elektroinstalací a Ondřej Jurásek naprogramování robota Epson. Jejich prvotním cílem byla konstrukce plně automatizované linky. Volba padla na svíčky, protože se chtěli přiblížit možnosti reálné výroby za využití robota Epson, který škola vlastní. Včelí vosk je zaujal dostupností, přírodním původem, lehkou zpracovatelností a tím, že ho lze ze sta procent recyklovat. Po řadě vlastnoručních pokusů s výrobou svíček, kdy testovali potřebné vlastnosti vosku a jednotlivé kroky vedoucí ke vzniku svíčky, aplikovali získané poznatky na strojní výrobu.

Hlavními částmi linky je dvoukomorová nádoba na vosk, kam se namáčí osnova s knoty, dále svařenec osnovy tvořený dvěma protilehlými kovovými pásky spojenými kovovou tyčí, na nichž se ručně pomocí dvojice šroubů s maticemi napínají knoty a konečně odkladiště. Po konstrukci těchto segmentů bylo třeba osadit linku prvky, nutnými pro automatizaci, jako byly optické senzory pro správné dosednutí osnov, termistory pro měření teploty, plováky pro kontrolu hladiny vosku a vody. Tečkou bylo sestrojení řídicího panelu, na němž je Central Stop, různé přepínače a displej pro výpis dat z výroby, které směřují do hlavní řídicí jednotky umístěné pod robotem. Posledním krokem bylo naprogramování robota Epson programovacím jazykem SPEL, který si bylo třeba osvojit nácvikem různých úloh.

Trojice uherskobrodských studentů nenechala náhodě ani prezentaci své automatické linky. Kromě podrobného popisu na YouTube (www.youtube.com/watch?v=m_qQFUbNoLE) vytvořili také vtipný poster se svým příběhem, který nepovažují za uzavřený a přemýšlí, co a jak vylepšit. Držíme palce, abychom se s jejich automatem za pár let setkali na některé výstavě včelařských zařízení.

Konstruktéři automatické linky na máčené svíčky. Zleva Ondřej Jurásek, Filip Kablásek, Martin Ulčík. PrintSreen videa YouTube.

Robot Epson vkládá osnovu s napnutou dvojicí knotů do nádoby s roztaveným voskem. PrintSreen videa YouTube.

Manipulace s knoty postupně obalovanými voskem. PrintSreen videa YouTube.

Finalizace hotových svíček. PrintSreen videa YouTube.

Poster vytvořený konstruktéry automatické linky na výrobu máčených svíček. Foto Libor Hruška