I včely mají zpocené nohy

- redakce

8/2024, strana 29

Zoolog Jürgen Tautz patří v našich končinách k nejoblíbenějším a zároveň odborně nejuznávanějším autorům knih o včelách. 

Jeho Fenomenální včely, které jsme dostali v českém překladu poprvé k dispozici v roce 2009, otevřely pomyslné okno do včelího úlu dokořán i zkušeným včelařům. Když se pak na zdejší trh dostaly překlady knih Zázračný svět včel – továrna na med, aneb život v úle a reprezentativní fotografické publikace Génius včelstva i Včely medonosné a jejich tajemný život v lese, kde se Tautz zásadní měrou podílel na textech, ctitelé jeho prvého díla byli nadšeni.

            Německé nakladatelství Ulmer letos přichází s další Tautzovou knihou Auch Bienen haben Schweißfüße (I včely mají zpocené nohy). Podtitul Úžasná fakta ze světa včel slibuje další odhalení jejich obdivuhodných vlastností. Emeritní profesor univerzity ve Würzburgu vás přesvědčí, že včely se dokáží učit jedna od druhé, přemýšlet, hovořit spolu navzájem, snít, plánovat, počítat, rozpoznávat malířské styly umělců i lidské tváře či, že mají občanský průkaz, jímž je vosk. K tomu všemu jsou nejpracovitější ze všech opylovatelů. Dozvíte se také víc o postavení včel v celém ekosystému. Například ve vztahu k samotářkám, což je frekventované téma, anebo o souvztažnosti rojů a počasí. Jürgen Tautz vám dokonce prozradí, jak se my lidé můžeme dozvědět, co si včely myslí.

144stránková kniha obsahuje přes 60 barevných fotografií a kreseb, zvyšujících její obsahovou atraktivitu. Zatím je jen v němčině, ale překlady, ať už do angličtiny nebo do češtiny budou jistě brzy následovat, jak se stalo u všech předchozích Tautzových děl. Kdo se jich nemůže dočkat, musí se buď při dovolené zastavit v knihkupectví u našich sousedů a přivézt si německé vydání, nebo se spolehnout na zásilkové služby, případně si opatřit elektronickou verzi pro čtečku Kindle. V každém případě to chce trochu si oprášit němčinu. Nepochybujeme však o tom, že se českého vydání brzy ujme nějaké české nakladatelství, pokud už ho zrovna teď nepřipravuje, aby s ním překvapilo na Vánoce.

ISBN 978-3-8186-2083-7

Titulní strana knihy I včely mají zpocené nohy v německém originálu.