Zakládání remízků na orné půdě je jednodušší

Veronika Krejčí

9/2024, strana 4

Pro odolnost zemědělské krajiny při klimatických změnách, ekologickou stabilitu, biodiverzitu i pro pestrost včelí pastvy je podstatná existence rozličných krajinných prvků. Ministerstva zemědělství a životního prostředí přichází s iniciativou na pomoc k jejich zakládání. 

. Vyplývá to z novely o ochraně zemědělského půdního fondu, která ruší povinnost zemědělců úsek půdy, kde chtějí vysadit stromořadí, keře a zřídit například terasy, vyjmout ze zemědělského půdního fondu. Nově nebudou muset o vyjmutí této půdy žádat a hradit odvody. Veškeré krajinné prvky budou navíc osvobozeny od placení daně z nemovitosti. Krajinné prvky se stanou součástí zemědělské půdy.

Mezi krajinné prvky na orné půdě, které obě ministerstva finančně podporují, patří příkop, mez, mokřad, skalka, skupina dřevin, solitérní dřevina, stromořadí, terasa, travnatá údolnice. Ministerstvo životního prostředí nabízí podporu z Národního plánu obnovy a z Projektového schématu operačního programu Životní prostředí. Pro zemědělce a obce bude od podzimu připravena půl miliarda korun na zakládání nových krajinných prvků, kterou poskytne Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Dotace směřuje rovněž na nákup pozemků nezbytných pro realizaci krajinných prvků. Pro tvorbu těchto prvků však není nutné pozemek vlastnit, ale lze je vytvořit i po souhlasu vlastníka.

Ministerstvo zemědělství již finančně podporuje pozemkové úpravy, při nichž dochází k obnově a tvorbě krajinných prvků, a to v souladu se společnou zemědělskou politikou Evropské unie. Tyto prvky eviduje jako součást dílu půdního bloku databáze LPIS a jsou v rámci podmínek pro zemědělské dotace chráněny před poškozením či zničením. Ministerstvo zemědělství plánuje dále podpořit jejich vznik platbou na plochu nově vzniklého krajinného prvku.

Zákon o půdním fondu zároveň od 1. 7. 2024 usnadňuje výsadbu stromů podél silnic, kdy se mj. snižuje odstup od hranice zemědělského pozemku pro výsadbu těchto stromořadí ze tří metrů na půl metru.

Ilustrační foto Pavel Hrdina