Gastronomie českého středověku

Marie Šotolová

9/2024, strana 23

Včelaře, kteří by rádi využili med tak, jak to činili naši dávní předci, může zaujmout knižní novinka nakladatelství Grada Gastronomie českého středověku s podtitulem Co lidé jedli a pili, jak stolovali a hodovali. 

Monika Feyfrlíková Černá v ní nabízí na základě četných literárních rešerší přehled zvyklostí u šlechtické tabule a vesnického stolu.

Nejcennější část publikace představuje 111 rekonstrukcí receptů dochovaných v evropských historických kuchařských knihách. Ty sice v řadě případů vyšly v reprintech a někdy i v moderním českém překladu, ale bolestí bývá skutečnost, že nejsou přesně popsány poměry potřebných surovin v nyní užívaných hmotnostních jednotkách. Autorka se dlouhodobě věnuje experimentální archeologii, jejíž součástí je příprava jídel podávaných v různých časových obdobích. Své zkušenosti nyní zhodnotila v předkládané příručce, kde uvádí přesně, kolik a čeho je zapotřebí k dosažení kýžené krmě.

Dozvíte se například, jak s medem připravit naklíčený hrách, tzv. návaru, nebo jak připravit heidensche Erweiz (české fazole,) tedy tvarovanou směs drcených mandlí, medu a skořice. Své místo však med nalezl také v masné kuchyni, jak se dozvíte.

Co se týká nápojů, tak zaujme hypokras z roku 1390, tedy jakýsi léčivý dobový svařák, kde však je překvapivé koření, jako třeba majoránka, a samozřejmě nechybí ani med. Medovina jako speciální disciplína zde není zastoupena na větší ploše. Důležitý je však odkaz na autentický návod na její přípravu v novodobém vydání knihy Das buoch von guter spise (Kniha o dobrém jídle) z let 1345–1354 pod názvem Wilt du guten met machen (14:1): https://www.uni-giessen.de/de/fbz/fb05/germanistik/absprache/sprachverwendung/gloning/tx/bvgs.htm nebo přes připojený QR kód.

            Knihu o cca 220 stranách doplňuje řada barevných fotografií hotových pokrmů, které pořídila Kateřina Triss.

ISBN 978-80-271-3829-6

Titulní strana knih Gastronomie českého středověku.