Med roku slaví desáté výročí

Kamila Sopková, Jaroslav Lstibůrek

9/2024, strana 40

Soutěž Med roku Pracovní společnosti nástavkového včelaření CZ, z. s., slaví své desáté jubileum. První ročník byl v roce 2015 součástí Mezinárodního setkání včelařů a přátel včel, pořádaného ke 150. výročí vynálezu medometu.

 

Od té doby se soutěž stala nejen stabilním bodem v kalendáři včelařských akcí, ale také místem setkání špičkových včelařů z České republiky, kde veřejnost může objevovat rozmanitost a kvalitu medů.

 

Začátky a první ročníky

První ročník soutěže Med roku se uskutečnil ve Středisku volného času Lužánky v Brně. Tedy ve stejných prostorách, kde v roce 1865 předváděl Franz von Hruschka princip získávání medu z plástu odstředivou silou.1 Ukázalo se však, že tento prostor není ideální pro rozsah a potřeby akce. Po dvou letech se soutěž přesunula do Společenského domu Rubín v brněnských Žabovřeskách. Až od roku 2020 se soutěž usídlila na Staré radnici v centru Brna, kde se koná dodnes.

 

Klíčové změny v organizaci

Od počátku kladli organizátoři, kterými tehdy byli Zdeňka Cutáková a Zdeněk Klíma, velký důraz na kvalitu hodnocení medů. Inspiraci čerpali i ze zahraničí, což jim umožnilo navrhnout soutěž, která by byla férová a zajímavá jak pro včelaře, tak pro návštěvníky.

V prvních ročnících se hodnoticí komise scházela v den zahájení soutěže, a skládala se z náhodně vybraných hodnotitelů. Tento způsob hodnocení byl podobný jiným degustačním soutěžím, ale postupně se ukázalo, že je třeba zavést přísnější a objektivnější kritéria.

 

Změny v posuzovacích metodách

Aby se zvýšila objektivita hodnocení, byla zavedena řada změn. Dnes degustaci zajišťuje tým vyškolených degustátorů, kteří musí složit degustační zkoušky a pokračují v dalším vzdělávání, aby byli schopni co nejlépe posoudit každý vzorek medu. Ten je nezávisle hodnocen několikrát a výsledky jsou statisticky vyhodnocovány. Hodnocení doplňují fyzikálně-chemické analýzy, což poskytuje komplexní pohled na kvalitu medu.

 

Současný degustační tým

Degustační tým dnes čítá 24 členů a je veden Kamilou Sopkovou, která je v České republice jedinou certifikovanou degustátorkou, jež absolvovala vzdělání a zkoušku v senzorické analýze medu v Itálii.

Díky profesionalizaci a přesnosti v hodnocení se soutěž Med roku významně odlišuje od ostatních degustačních soutěží. Objektivita hodnocení zajišťuje, že každý kvalitní med má spravedlivou šanci získat ocenění, a neznevýhodňuje ho například hodnocení ve skupině nadprůměrně kvalitních vzorků.

 

Význam soutěže pro včelaře a veřejnost

Soutěž Med roku nabízí včelařům příležitost ukázat své produkty a porovnat je s těmi nejlepšími z celé republiky. Účast na soutěži se stala prestižní záležitostí, která podporuje včelaře v dalším zlepšování kvality jejich medů. Medy, které uspějí v soutěži, získávají ocenění, které je cenné nejen pro prestiž a marketing.

Součástí soutěže je speciální kategorie, kde se hodnotí obal, který při dobrém návrhu zvyšuje atraktivitu již tak kvalitního produktu.

Pro veřejnost soutěž představuje jedinečnou příležitost ochutnat širokou škálu špičkových medů. Návštěvníci mohou nejen medy ochutnat, ale také se dozvědět více o vlastnostech různých medových druhů, o jejich výrobě a o práci včelařů. To vše pomáhá zvyšovat povědomí o kvalitě medů a podporuje spotřebu lokálních produktů.

 

Výhled do budoucna

Po deseti letech úspěšného fungování bude soutěž Med roku pokračovat v podpoře kvalitního včelařství a ve zvyšování povědomí o medech mezi veřejností. Organizátoři se těší na další ročníky a doufají, že soutěž bude i nadále růst a získávat na popularitě.

 

Akce prokázala, že je vlídným místem setkávání včelařů a odborníků a významným bodem na včelařské mapě České republiky. Oslava desátého výročí je příležitostí ohlédnout se zpět a ocenit vše, čeho Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., v této oblasti dosáhla, a zároveň se můžeme těšit na další rozvoj této jedinečné soutěže.

 

Práce hodnoticí komise při 1. ročníku Medu roku v roce 2015.

Každoroční výstava hodnocených medů.

Včelařky a včelaři, kteří se soutěže jednou zúčastnili, se vracívají v dalších ročnících. Zvláště, pokud získají první cenu, jak se to stalo v případě Hradčanského medu z Prahy, který byl oceněn již opakovaně. Za vzorkem medu replika Hruschkovy demonstrační pomůcky k odstřeďování medu.