Editorial

Marie Šotolová

10/2024, strana 4

Milé čtenářky, milí čtenáři, jistě jste někdy zažili den, kdy jste si šli do zaměstnání odpočinout. Mnohé z nás práce baví, jako mě editace Moderního včelaře, ale někdy víc než jindy.

 Nikoli proto, že bychom nemohli dospat kvůli nějaké novince, která nás na pracovišti čeká, ale protože můžeme uniknout. Přesně tento stav jsem zažívala celou dobu, co jsem sestavovala toto číslo. A to ještě 99 % zásahů spojených se včelstvy letos absolvoval manžel, protože jsem fyzicky nepoužitelná kvůli absolvované operaci.

Stejně jako tisíce českých včelařů nás postihl melecitózní med. S touhou získat z pláství alespoň něco, točili jsme, ručně lisovali a xkrát filtrovali bohatou, leč betonovou snůšku. Rada použít separátor je sice prima, ale kdo ho z nás s pouhými šestnácti včelstvy, má? Uchovat plásty s melecitózou do jara? Kde? Chlazený sklad se nevyplatí. Na druhé straně je 16 včelstev dost, jak dokládá tristní pohled do medárny.

Všude se vrší rámky a nízké nástavky v různé fázi rozpracovanosti. Pár plástů nejzanesenějších melecitózou se sice pokoušíme udržet do jarního podněcování, takže, poslušni jednoho našeho článku, zaplnili jsme jimi nástavky jen z půlky a zasypali je ořeším. Ale tak nějak tušíme, že se tomu budou zavíječi smát, až se budou za svá vypasená břicha popadat. Zatím co chvíli típeme larvy řádící ve vylámaných plástech, které čekají na vytavení, protože jako každý správný včelař nestíháme.

Takovýto rok už nikdy více, což si jistě neříkáme sami. Zlatý Moderní včelař, který mi jistojistě nezamotává hlavu tak, jako vstup do medárny. Pokud jste na tom podobně, pak doporučuji pro uchování zdravého rozumu za sebou v medárně zavřít dveře na dva západy, a věnovat se četbě tohoto vydání Moderního včelaře. Jinak nás melecitóza bude pronásledovat i ve snu. Pokud jste však melecitózní pohromu zvládli s elegancí, napište nám o tom, rádi návod, jak se z ní nezbláznit, uveřejníme.