Výsledky petice za zrušení povinného vyšetření zimní měli

- redakce

10/2024, strana 4

Dubnové číslo Moderního včelaře vás informovalo o dvou aktivitách, které odůvodňovaly a žádaly zrušení povinného vyšetření zimní měli. 

Jedna z nich měla formu otevřeného dopisu Ministerstvu zemědělství, který podpořila Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s. Ta byla v květnu přizvána ke kolektivnímu jednání o této záležitosti. S obsahem schůzky vás informoval Petr Kellner v Moderním včelaři 7/2024.

            Nyní jsme dostali informaci od iniciátora druhé souběžné akce, petice za zrušení povinného vyšetření zimní měli k 1. 1. 2025, Michaela Juřka. Petice vyzývala ke změně stavu Státní veterinární správu jako na vydavatele Metodiky kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace. Celé znění petice je na adrese https://gov.cz/e-petice/612-petice-za-zruseni-povinnosti-vysetreni-zimni-meli-u-vcel nebo přes uvedený QR kód. Na petiční archy se podepsalo 310 osob a poté ji organizátor zaslal na Ministerstvo zemědělství. Odbor živočišných komodit a ochrany zvířat reagoval 2. 8. 2024 dopisem, který v plném znění uvádíme jako  fotokopii se souhlasem adresáta.