Ekologická soutěž unijních zemědělců

Marie Šotolová

10/2024, strana 5

Na Den ekologického zemědělství 23. 9. 2024 byli v bruselském sídle Evropské unie vyhlášeny výsledky soutěže Organic Awards 2024, která každoročně oceňuje výjimečné projekty a podniky zabývající se zemědělskou eko produkcí. 

Cílem je dostat tyto počiny do veřejného povědomí, poukázat na jejich přínos a vynikající výsledky.

Letos se mezi finalisty v sedmi kategoriích dostalo 24 farmářů z dvanácti evropských států. Potěšitelné je, že k ocenění některých přispěly včely.

Chovatelka masného skotu Blagovesta Vasilieva z obce Gorno Pole na východních Rodopech v Bulharsku se věnuje také agroturistice a jedním z nabízených zážitků její Divoké farmy (Wild Farm – https://divataferma.com) je pozorování samotářských včel.

Zajímavý koncept založený na práci opylovatelů nabízí paní Reinhild Frech-Emmelmann z obce St. Leonhard am Hornerwald v Dolním Rakousku. Vede tým semenářské firmy ReinSaat® KG (www.reinsaat.at), která se věnuje produkci semen podle bio zásad spolku Demeter. Ten reaguje na nový trend, tj. rostoucí poptávku po volně opylovaných a bezhybridních odrůdách zeleniny, takže ve velkém zde sází na opylovatele.

            Ital Gianpaolo Mancini z firmy Il Sentiero del Riccio Azienda Agricola Agricoltura Biologica (ilsentierodelriccio.it) ze Sicignana degli Alburni v Salernu v Kampánii hledá rovnováhu mezi člověkem a včelami. Výsledkem je nabídka místního eko medu z volné přírody, kde rostou kaštany, akáty či Sulla z čeledi bobovitých. Farmář si zakládá na svém úzkém vztahu včelaře se zájemci o život včel a zpracování včelích produktů. Aktuálně na farmě zkouší výrobu medového sektu, likéru, piva, medoviny, oxymelu a propolisových tinktur.

            Benny Schöp z bramborářského družstva Kartoffel Kombinat (www.kartoffelkombinat.de), které se ve Spielbergu poblíž Mnichova věnuje mimo jiné produkci 50 druhů zeleniny, sice přímo nevčelaří, ale dbá na výsadbu a údržbu biopásů pro opylovatele a další užitečný hmyz.

            Soutěž Evropské unie Organic Awards dokládá sice nepřímou, ale neoddiskutovatelnou podporu právě těm zemědělským subjektům, které nenechávají mimo svou pozornost včelstva a obecně opylovatele, což je pro včelaře dobrou informací. Tato soutěž se koná opakovaně. Pokud byste se do ní chtěli rovněž zapojit nějakým svým projektem, sledujte příslušnou webovou stránku od března do května, kdy se přijímají přihlášky z celé Evropské unie. Mimochodem i v národních jazycích. Adresa pokynů v češtině je https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organic-action-plan/eu-organic-awards_cs