Nový evropský včelařský časopis

Marie Šotolová

10/2024, strana 33

Letos vznikla Evropská včelařská asociace (EBA) sdružující 278 000 včelařů z 26 spolků 20 států včetně České republiky. 

Ta je zastoupena RNDr. Jiřím Pízou, předsedou Mezinárodního centra mladých včelařů ICYB. Sídlem asociace je Brdo při Lukavici ve Slovinsku. Jejím prvním prezidentem je Boštjan Noč, předseda Slovinského svazu včelařů.

Jedním z prvých výsledků její činnosti je anglicky psaný EBA magazín No Bees No Life (Žádné včely, žádný život). V září vyšlo již třetí číslo, které napovídá, že nadále půjde o obsažný titul na vysoké odborné úrovni, na němž se podílí mezinárodní autorský tým.

Na více než 100 stránkách nabízí širokou plejádu témat. Ta se věnují dění v asociaci a unijní včelařské politice, do značné míry falšování medu z různých pohledů, hlavně však včelařským problémům, biologii včely a samotné zootechnice. Namátkou: Jak si zachovat silná včelstva, Příčiny a řešení ztrát včelstev, Význam certifikátu ekologického včelaření pro udržitelnou budoucnost apikultury, Je apiterapie budoucností včelařství, Význam probiotik v potravinových doplňcích pro mikrobiotu dospělých včel, Vliv deficitu mikroživin pro nástup zvápenatění včelího plodu či elektronickému monitoringu včelstev nebo reportážím.

Součástí obsahu jsou různé výzvy k aktivní účasti na události typu soutěže o nejlepší med (European Champion) pro všechny evropské včelaře s uzávěrkou 7. 12. 2024. V časopise je možné zadat svou inzerci. Atraktivitu periodika zvyšuje grafika využívající řadu dokumentárních fotografií, tabulek, grafů a svěžích vtipných kreseb.

Poté, kdy se zájemce o tento časopis registruje na webových stránkách https://ebaeurope.eu/magazine-no-bees-no-life/, dostává odkaz na aktuální vydání ke stažení zdarma do svého e-mailu. Internet nabízí volnou instalaci různých překladačů, redakce proto dává k dispozici tři různá velikostní rozlišení magazínu, protože některé překladače omezují překlad gratis například jen do 10 MB.

Lze si stáhnout plnou velikost, v konkrétním zářijovém případě přesahující 125 MB. Evropská včelařská asociace totiž velkoryse za podmínky jejího uvedení jako zdroje souhlasí s převzetím článků jinými časopisy, jako je Moderní včelař. Při uvedené velikosti souboru je tak možné kopírovat grafické prvky v použitelné kvalitě. Nemusíme jistě dodávat, že této nabídky rádi využijeme a čas od času některý profilový článek týkající se včelařské problematiky platné pro naše prostředí zařadíme do obsahu.

Titulní strana magazínu Evropské včelařské asociace No Bees No Life 3/2024.