Editorial

Marie Šotolová

11/2024, strana 4

Milé čtenářky a stejně milí čtenáři,  editorial píšu vždycky na samotném konci sestavení nového čísla, abych případně mohla zareagovat na jeho obsah. 

To znamená pozdě večer, kdy už „ani nevím, jak se jmenuju“. Proč já se vlastně nejmenuju Včelař nebo Včelařová, napadlo mě, jak už má mysl skotačila všude jinde než u soustředěné práce. K virtuálnímu činu, zvanému brouzdání po netu, není v takové chvíli daleko. Znáte to. Jeden hledá záminku, aby nemusel šrotit. Aby mě svědomí přece jen tolik netížilo, jala jsem se googlovat alespoň k věci.

Přátelé, v republice fakt existuje 110 pánů Včelařů a paní se jménem Včelařová. Obzvláště se jim daří kolem Boskovic a Blanska. Z příjmení spojených se včelami jsou to ta nejvzácnější, takže se takto jmenuje jen každý 177 084. obyvatel státu.

Vedou našinci se jménem Med a Medová, jichž je 696, přičemž dámy Medové Medy početně převyšují o čtyřicet čtyři kousků, důvody si domyslete sami.

            Jak známo, příjmením byli lidé ujařmeni až v dobách, kdy počet obyvatel vzrostl a ztrácel se přehled, který Janek a jaký Kuba má či nemá splněny své povinnosti vůči úřednímu šimlu v čele s výběrčími daní. Nabíledni bylo přičinit chlapíkům příjmení rovné jejich zevnějšku, původu a profesi.

S vědomím, že se tehdy chovaly včely ještě v brtích, nedalo mi neproklikat se k Brtníkům a Brtníkovým. Tušíte správně, že jich je přehršel. Skoro stejně jako Medů, které mlsal člověk od nepaměti, tedy pokud mu ho nějaký medvěd brtník nevybral. Je jich 514. Co čtyřicet tisíc Čechů, to jeden Brtník nebo Brtníková. Přestože se brtníkům říkávalo i lešáci, protože brtě byly v lesích, nemohou se Lešáci a Lešákové s Brtníky a Brtníkovými součtem 274 měřit.

Se včelami jsou spojeni také nositelé jmen Včelák a Včeláková, kterých je dohromady 437.

Samostatná kapitola jsou úly. Přímo Úl se sice nejmenuje nikdo, ale máme 137 Oulíků a Oulíkových a jen a jen 4 + 4 Ouly a Oulové. Jde o páry? Třeba jo, třeba ne. To ani Moderní včelař neví. Touto otevřenou otázkou editorial končím. Avšak s myšlenkou, jaká by to byla bomba, kdyby nám nějaký pan Včelař nebo paní Včelařová napsali, že včelaří. Nežli zdvihnou tuto hozenou rukavici, budeme pro vás dále shánět zajímavé články a vy si je můžete číst.