Sršeň asijská poprvé na Slovensku

- redakce

11/2024, strana 4

V Polárikovu na jihu Slovenska byl 28. 9. 2024 poprvé nahlášen a potvrzen výskyt sršně asijské (Vespa velutina nigrithorax) v tomto státě. 

Stalo se tak přes aplikaci propojenou na Systém rychlého varování, který provozuje Státní ochrana přírody Slovenské republiky. To, že jde skutečně o sršeň asijskou, potvrdilo také Centrum biologie a biodiverzity Slovenské akademie věd. Invazní sršně asijské nebyly v tomto případě zpozorovány u včelstev, ale hodovaly na zralém ovoci.

Dne 3. 10. se podařilo hnízdo nalézt pomocí DJI Mavic 3 dronu vybaveného termovizní kamerou. Dron identifikoval hnízdo jako objekt z výšky a ze země se ho pak už snadno podařilo pohledem zdola dohledat. Bylo poměrně velké a zavěšené ve výšce více než 20 metrů. 

 

Dr. Balasz Kolics a Dr. Eva Kolics, kteří po nálezu sršně přijeli okamžitě z Maďarska pomoci svým slovenským kolegům hledat hnízdo sršně asijské, používali rádiovou telemetrii. Foto Helena Proková

Hledání hnízda probíhalo na Slovensku také pomocí vysílače, umístěného na hruď jedné z odchycených sršní asijských. Foto Helena Proková

Vykousané jablko, z něhož zbyla jen slupka, je indicií možné blízkosti hnízda sršně asijské. Foto Helena Proková