Odběr měli nadále povinný

- redakce

11/2024, strana 5

Ministerstvo zemědělství vydalo v říjnu tiskovou zprávu, která potvrzuje, že v roce 2025 bude pokračovat povinný sběr měli pro vyšetření na varroózu.

Ministerstvo hodlá zadat výzkumný úkol, směřující k nalezení vhodnějších a účinnějších variant pro vyšetřování varroózy s důrazem na správnou chovatelskou praxi. Jeho součástí bude vyhodnocení stávajícího systému kontroly varroózy včetně vypovídající hodnoty získávaných údajů z hlediska jejich spolehlivosti a ekonomické efektivity. Podle toho rozhodne Ministerstvo zemědělství v součinnosti se Státní veterinární správou o dalším postupu při řešení varroózy po roce 2025.

Ministerstvo zemědělství v tiskové zprávě konstatuje, že dosavadní systém vyšetřování zimní měli vůči varroóze mu poskytuje informaci o výskytu, intenzitě a lokalizaci varroózy na území Česka. Výsledky této zpětné vazby jsou důležité ve vztahu k Evropské komisi, pokud jde o účelnost a hospodárnost vynaložených peněz k tlumení této nákazy.

Celé znění tiskové zprávy najdete na https://mze.gov.cz/ v sekci Pro média

 

Varroapodložka s mělí a uhynulými včelami při každoročním povinném vzorkování sběru na stanovení počtu kleštíků včelích. Foto Václav Přibáň