Včelař Živnostníkem roku 2024 Jihočeského kraje

- redakce

11/2024, strana 5

Dne 11. 12. 2024 budou na pražském Žofíně vyhlášeny výsledky celostátní soutěže Moneta – Živnostník roku 2024. 

Mezi finalisty bude včelař Milan Čaloun z Vráže u Písku, který se stal vítězem krajského kola.

„Včelařím s láskou, vášní, pokorou, fascinován dovednostmi včel a jejich naprostým souzněním s přírodou. Včelařím pro vůni včelstva a včelařské práce, včelařím pro poznání. Včelařím, abych sblížil s přírodou mé děti, abych se je pokusil navést na dobrou životní cestu,“ řekl ke svému umístění. Milan Čaloun, původně marketingový specialista, vyměnil obor a město za venkov a včely. Nyní je se 150 včelstvy profesionálním včelařem. Své marketingové dovednosti uplatňuje v novém oboru. Jejich principy vyučuje v rámci učebního oboru Včelař na Středním odborném učilišti v Blatné, který sám absolvoval.

Medy Milana Čalouna získávají opakovaně ocenění v soutěži Chutná hezky. Jihočesky, kterou pořádá Regionální agrární komora Jihočeského kraje. Med s úspěchem prodává přímo koncovým zákazníkům a prodejnám zdravé výživy, přičemž nabídku podporuje webem www.vasnivyvcelar.cz.

Pavla Nováková z Money Bank řekla za porotu: „Přínos Živnostníka roku vidím především ve vytváření příležitostí pro setkávání a sdílení zkušeností inspirativních lidí, zástupců firem malých i velkých z různých podnikatelských oborů, s různým příběhem.“

Není pochyb o tom, že skvělá umístění v podobných soutěžích zvyšují prestiž celého oboru včelařství.

www.zivnostnikroku.cz

Milan Čaloun při slavnostním předávání ocenění v krajském kole soutěže Moneta Živnostník roku 2024.