Zastavme sršeň asijskou

- redakce

11/2024, strana 17

Slovenská nezisková organizace Ekofond SPP, zaměřená na ochranu životního prostředí, vytvořila zhruba desetiminutové video na kanále YouTube jako svůj příspěvek proti šíření sršně asijské. 

Tento nebezpečný včelí predátor se letos na konci září objevil na jižním Slovensku. Vloni se objevil zhruba 50 km od slovenských hranic v Madarsku, opakovaně již v České republice a není radno ho podcenit. Ekofond SPP proto nabízí veřejnosti základní obrazové a ústní informace dokumentující podobu samotné sršně asijské včetně jejích hnízd a likvidace.

            Slovo mají tři odborníci. Situací na Slovensku se od roku 2018 zabývá Helena Proková, která se s problémem poprvé setkala ve Francii a o tamní zkušenosti se stále opírá.

Na její pozvání vystupuje národní koordinátor Akčního plánu boje proti sršni asijské Étienne Calais. Podle něj výskyt sršně asijské ovlivňuje počasí, takže v letošním chladnějším a deštivějším počasí se proti loňsku snížil. V roce 2023 bylo ve Francii identifikováno více než 250 000 sršních hnízd, z toho se jich podařilo zničit zhruba 30 % a náklady dosáhly 11 milionů eur. V zasažených regionech jsou sršně asijské schopné zlikvidovat 35–65 % včelstev. Na podzim, kdy potřebují glycidy, působí významné škody také na ovoci a révě vinné.

Jeho kolega Étienne Roumailac zdůvodnil značné rozšíření tohoto hmyzu ve Francii počáteční malou povědomostí o nebezpečí, což nevedlo hned v počátku k důsledné eradikaci. Oba doporučují šířit osvětu napříč společností, vytvořit jednotnou platformu pro sběr informací o nálezech sršní asijských a neprodleně technicky vybavit několik akčních zásahových týmů tak, aby už při prvních nálezech došlo k odborné likvidaci hnízd.

            Podle Heleny Prokové je ve zdejších podmínkách nutné zapojit co nejvíce lidí, kteří budou potenciální potíže se sršní asijskou řešit podle možností. A to od učitelů na základních školách, kteří naučí děti tento druh rozpoznat, přes vědce s kontakty v zemích, kde sršeň asijská již je. Zásadní je zájem politiků, v jejichž rukách leží tvorba legislativního rámce pro eradikaci. Svou roli mají rovněž firmy sponzorující školicí akce podobné nové YouTube kampani.

            Video končí apelem na stažení aplikace Nahlaš sršeň přes www.ekofondspp.sk pro Slovensko. V České republice lze využít aplikaci Nahlaš sršeň provozovanou PunkHive, s. r. o., nebo přes e-mail Ministerstva životního prostředí invaznidruhy@nature.cz

            Video je sice připravené pro Slovensko, ale je zcela využitelné i pro Českou republiku. Díky bohatému sledu záběrů má potenciál upoutat a zasvětit do problému už školáky či úplné začátečníky, kteří se o sršeň asijskou teprve začínají zajímat.

PrintScreen YouTube videa k problematice sršně asijské. https://www.youtube.com/watch?v=WrKiJHt76F8